Middeleeuwse wallen

In de middeleeuwen kwam Tongeren in het vizier van het hertogdom Brabant. Door frequente aanvallen én de bouwvallige staat van de 4de-eeuwse Romeinse muur, was er dringend nood aan een nieuwe stadsomwalling. De bouwwerken daarvan startten in 1241 en duurden maar liefst 50 jaar.

Middeleeuwse stadsomwalling

De nieuwe middeleeuwse omwalling met 6 stadspoorten en 13 torens ommuurde een stadsoppervlakte van 54 hectare – dat zijn zo’n 100 voetbalvelden. De best bewaarde stukken vind je langs de Elfde Novemberwal en de Leopoldwal.

Lakenmakerstoren

Elke Tongerse ambachtsgilde was verantwoordelijk voor het onderhoud en de verdediging van 1 van de 13 torens van de middeleeuwse muur. Een van de torens die de eeuwen overleefde was die van de lakenmakers, de Lakenmakerstoren. Dit schilderachtige torentje maakte deel uit van de verdedigingsmuur langs de Jeker, tussen de Kastanjewal en Sint-Ursulastraat. De halfronde constructie is hoofdzakelijk opgebouwd uit silex, een materiaal van de oorspronkelijke Romeinse muur.

De Velinxtoren

‘Velinx’ is een naam die je regelmatig tegenkomt in Tongeren. Hij is afkomstig van een invloedrijke 16de-eeuwse Tongerse familie. De Velinxtoren aan de Albertwal is een restant van de middeleeuwse verdedigingsmuur. In de ronde toren van silex werd ook ouder, Romeins materiaal verwerkt.

De Moerenpoort 

Van de 6 oorspronkelijke toegangspoorten bleef enkel de Moerenpoort overeind. ‘Moeren’ verwijst naar de omliggende moerassen. Deze toegangspoort werd gebouwd op restanten van de Romeinse omwalling in de 2de eeuw. Neem zeker ook een kijkje binnen: er is een historisch museum met spectaculair zicht over de stad.