Tongerse koekjes en chocolade

Tongeren ligt in het groene hart van de fruitstreek, maar op de Tongerse akkers vind je tevens volop granen en suikerbieten.

Tongerse moppen

Ken jij een smakelijke mop? Wij alvast wel! Al in de 18de eeuw geurde menig keuken in de oudste stad naar anijs, honing en kandijsuiker, vaste ingrediënten voor de Tongerse moppen. Vooral bij feestdagen zoals Nieuwjaar en Vastenavond mocht dit typisch koekje niet ontbreken. Anno 1981 blies een Tongerse bakker deze heerlijke traditie nieuw leven in.

Caëderkükske

Dit zanddeeggebakje met kokostoetsen staat in de volksmond beter bekend als ’t caëderkükske. De bijzondere vorm is een knipoog naar een dodecaëder. Dat is een raadselachtig, Romeins voorwerp met 12 vijfhoekige vlakken. In het Gallo-Romeins Museum kan je een exemplaar bewonderen en leer je meteen ook dat we nog steeds niet weten wat de Romeinen met dit kleinood deden. Dat de caëderkoekjes naar meer smaken, kunnen we je in elk geval wel verklappen. Een mysterie om je tanden in te zetten…

Speculaas Ambiorix

Bakkerij Fastré bakt artisanale speculaas met de beeltenis van Ambiorix op, de dappere Eburonenkoning die fel weerwerk bood aan Julius Caesar en die een standbeeld kreeg op de Grote Markt. Je koopt de speculaas in pakjes van 11 stuks in de Streekproductenshop.

Melocakes Foodies

Luchtig eiwitschuim op een krokant koekje, overgoten met een laagje Belgische chocolade. Meer heb je toch niet nodig om gelukkig te zijn? De melocakes zijn een staaltje vakmanschap van Patisserie Blanckaert, een familiebedrijf dat al sinds 1902 lekkernijen maakt. Zaakvoerders Bart en An Menten maken steevast gebruik van lokale ingrediënten, niet zelden rechtstreeks van bij de boer.