Het verleden van Tongeren

Tongeren, eerste stad van België. De geschiedenis van Tongeren leest als een echt avonturenverhaal.

54 v.C. - Ambiorix en zijn dappere Eburonen

De beroemdste inwoner van Tongeren is ongetwijfeld Ambiorix. Deze Eburonenkoning bracht de bezettende Romeinen een zware nederlaag toe. Zo zwaar, dat Julius Caesar de Belgen als de dappersten aller Galliërs noemde … om hen vervolgens in de pan te hakken. Ambiorix ontsprong de dans en verdween compleet van de aardbodem. Tot in 1866. Dan duikt hij op aan de Grote Markt van Tongeren, in brons.

2de eeuw n.C. - Romeinse welvaart en omwalde stad

Onder Romeins bewind groeit ‘Atuatuca Tungrorum’ uit tot een van de grootste handelssteden in Noord-Gallië. De Romeinse bouwwoede onderstreept het belang van deze strategische halte. Vandaag zie je nog altijd de overblijfselen van een aquaduct, Romeinse tempel en imposante verdedigingsmuur rond de stad. Die laatste is maar liefst 6 meter hoog, 2 meter dik en 4544 meter lang. Helaas, in de loop der eeuwen verbrokkelt de constructie. Net zoals de Romeinse invloed. Maar de val van de Romeinen kon de groei van de stad Tongeren niet stuiten. 

11de eeuw n.C. - Middeleeuws drama

Tongeren kent een heropbloei, met bruisende handelswijken en ambachten. Vanaf de 13de eeuw rijst er een nieuwe omwalling. Torens en toegangspoorten – gebouwd met Romeinse silexblokken – beschermen de stad tegen indringers. Kloosters, kerken en een begijnhof verfraaien de binnenstad. Tot een zware uitslaande brand in 1677 het centrum volledig in de as legt … 

1830 n.C. - Moderne charme

Tongeren komt de klap van ‘De Grote Brand’ maar moeizaam te boven. Pas in 1830 – bij de oprichting van het nieuwe land België – volgt er een heropbloei. Tongeren verrijst dan als een Feniks uit zijn as.

2022 n.C. - Bruisende stad

Vandaag is Tongeren weer een bruisende plek waar de geest van de Romeinen, innovatieve stadsprojecten en een gezellige economische bedrijvigheid sfeer geven aan het stadsleven. Kijk maar.