1.000 bommen en granaten ! De dossiers van het Ministerie van Wederopbouw over oorlogsschade in groot Tongeren tijdens Wereldoorlog II door Rombout Nijssen.

Na de Tweede Wereldoorlog was het Ministerie van Wederopbouw - als we naar de budgetten kijken - een van de belangrijkste Belgische ministeries. Het stond onder meer in voor het vaststellen van de tussenkomsten van de Staat waarop mensen en organisaties recht hadden die tijdens de oorlog ten gevolge van gevechtshandelingen schade geleden hadden. Einde jaren '50 was het voornaamste werk voor het Ministerie van Wederopbouw achter de rug, en gingen de overblijvende diensten over naar het Ministerie van Economische Zaken.
In Limburg werden er na de oorlog bij benadering 60.000 schadedossiers ingediend. Zij worden nu in het Rijksarchief te Hasselt bewaard. Ook van Tongeren zijn er daar honderden bij. Aan de hand van een analyse van een honderdtal dossiers, schetst onze rijksarchivaris een beeld van de schade die in Tongeren voorgevallen was, van door Duitse soldaten gestolen fietsen, over tijdens luchtgevechten gedode runderen in de weiden, tot door bombardementen vernietigde huizen. Vervolgens gaat hij in op de bedragen die die schade vertegenwoordigde, en op de manier waarop de schade vergoed werd.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Gallo-Romeins Museum
Kielenstraat 15, 3700 Tongeren