Download de culinaire gids

6 redenen waarom Tongeren een echte culinaire hotspot is!

Tijdens de lockdown kun je terecht bij heel wat leuke Take-Away adresjes. Je vindt een overzicht op : www.tongeren.be/takeaway

2000 jaar geleden was Tongeren de thuis van heel wat volksstammen met onder andere de Eburonen. De Germaanse en Keltische invloeden in onze keuken zijn nooit verdwenen. Een Keltisch feestmaal zorgde voor een avond vol plezier en verbondenheid tussen Tongenaar en bezoeker. Een gevoel dat nu nog voelbaar is. De Tongerse gerechten weerspiegelen ons adembenemend landschap, onze vruchtbare gronden en ons klimaat. Hier zijn 6 redenen waarom Tongeren een echte culinaire hotspot is.

De sterrenchefs

In de eerste stad van België zijn er maar liefst 3 (!) restaurants met een Michelinster. In het centrum van de stad zijn dat De Mijlpaal en Magis en net buiten de omwalling is het Altermezzo die de ster verdiend te pakken kreeg. De chef van Altermezzo, Jo Grootaers, is met zijn 29 lentes ook nog eens verkozen tot Jonge Topchef van het jaar! Stevige culinaire prestaties!

Vers & lokaal

De Tongerse topchefs vinden hun pure smaken vooral nog in hun eigen moestuin. Een goed gerecht begint ook bij de versheid van een product. De verse groenten en fruit komen rechtstreeks uit het veld, het bos of de wei. De lokale boeren bepalen zo het menu. De duurzaamheid van de producten is en blijft een belangrijke factor in onze keuken.

Waterkers

Het lievelingsproduct van onze chefs is bij uitstek de waterkers. Iedereen is er wild van, zelfs Peter Goossens zakt af naar onze streek voor de befaamde groente. Het is een beetje een vergeten product maar wel een prachtig ingrediënt om mee te werken. Waterkers geeft je gerecht een frisse, pikante toets. Bovendien is het supergezond en het hele jaar beschikbaar!

Bier

Dat Tongeren een echte bierstad is, hebben onze voorouders geweten want ze dronken maar liefst 300 liter per jaar. Ons streekproduct, de waterkers, kan niet ontbreken als smaak. Het bier La Cresse is een volmondig, blond degustatiebier van hoge gisting met hergisting op fles.

Voor exclusiever bier moet ja naar café De Klok, want enkel tijdens de septemberkermis vloeit er Morellenbier, een zoet kriekenbier, door de vaten. Mijn tip: drink er zoveel je aankan want na een goede week is het weer een jaar wachten. 

Wijn

De rode, witte en mousserende wijnen van het wijnkasteel van Genoels-Elderen staan op de kaart bij heel wat Tongerse chefs. Tussen Tongeren en Maastricht, langs de oude Romeinse heirbaan, ligt het grootste wijnkasteel van België. De rondleiding op het domein is een echte aanrader. Ervaren gidsen nemen je mee in het wijnverhaal. Afsluiten doe je uiteraard met een wijndegustatie, ideaal toch?

Events

De Tongerse culinaire sensaties mogen niet verborgen blijven, daarom worden ze een paar keer per jaar eens goed in de kijker gezet.

In mei kan je genieten van de Italiaanse geschiedenis die onze stad meedraagt. Tijdens Ciao Tongeren wordt de hele binnenstad getransformeerd tot één groot Italiaans plein met verschillende foodtrucks, bands, cocktails… Je kan letterlijk la dolce vita proeven.

In juni kan je Büfkes Prüvë bij de culinaire elite op de Grote Markt. Je kan bij alle standjes gastronomische hapjes en aangepaste wijnen proeven. Op speeddate met de beste chefs en sommeliers!

Keuze genoeg voor elke maag

Volg Foodies Tongeren op Facebook