Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

Onderweg naar Tongeren kan je haar al van ver bewonderen: de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek aan de Grote Markt. Het is dan ook een van de mooiste gotische religieuze bouwwerken van België. Een bezoek buiten én binnen meer dan waard!

Belfort

De constructie van de huidige basiliek nam meer dan 300 (!) jaar in beslag. De imposante toren mist eigenlijk een spits. Maar ze bewees haar nut als belfort. In geval van brand sloegen de klokken letterlijk alarm. De toren was bovendien een ideale uitkijkpost, deed dienst als schuilplaats voor de bevolking en als bewaarplaats voor de stadsarchieven. In 1931 kreeg deze grootse dame de pauselijke titel van basiliek. Haar imposante belfort prijkt terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Vurige Romeinse en religieuze voorgeschiedenis

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek steunt op heel wat voorlopers. Archeologische resten onder de vloertegels leggen een woelig verleden bloot. Houten woningen uit de 1ste eeuw die in vlammen opgingen. Een stenen huis in Romeinse stijl dat hetzelfde lot onderging in de 2de én de 3de eeuw. De bouw van een Romeinse basilica (zaalconstructie) in de 4de eeuw …

Daarna volgt een religieuze erfenis van maar liefst 7 kerken in 1. Een Merovingische kerk (midden 6de eeuw), een grotere Karolingische constructie (9de eeuw), een Ottoonse kerk met ommuring (10de eeuw), rond 1100 een nieuwe romaanse kerk met verdedigingsmuur rond het klooster … tot die zwaar beschadigd raakte tijdens een belegering in 1213. Het betekende in 1240 de start van de bouw van de huidige basiliek.

Maria, Oorzaak Onzer Blijdschap

Tongeren is al eeuwen in de ban van Maria. In 1479 werd voor de Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw een prachtig Mariabeeld in notelaar gesneden, dat sindsdien voor het altaar in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek staat. In 1889 gaf de Paus toelating het beeld te kronen. Dat was meteen de start van de Zevenjaarlijkse Kroningsfeesten. Het beeld onderging in 1993 een grondige restauratie. Want nog steeds blijven gelovigen de laatgotische beeltenis intens vereren.

Zevenjaarlijkse Kroningsfeesten

De kroning van het befaamde Mariabeeld in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek betekende in 1890 de start van de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten. Tot op vandaag wordt deze traditie in ere gehouden. De Kroningsfeesten zijn zelfs uitgegroeid tot de grootste processie in België. Op 1 week tijd brengen ze zo’n 500 000 bezoekers op de been. Afspraak in juli 2023 voor de volgende editie!

Teseum 

De meest exclusieve religieuze kunstschatten van Tongeren ontdek je in het vernieuwde Teseum, aan de erfgoedsite van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Bewonder alle goud en zilver in de schatkamer en kom tot rust in de romaanse kloostergang met kloostertuin. Of daal af naar de unieke archeologische site die 2000 jaar stadsgeschiedenis blootlegt.

www.teseum.be