Terra Mosana in Tongeren

Het Europese Terra Mosana-project is een samenwerking tussen gemeenten, erfgoedsites, musea en universiteiten en zet de diversiteit en de gemeenschappelijke geschiedenis van de Euregio Maas-Rijn in de verf. Het project verbindt de culturele hotspots in dat gebied met elkaar. Het maakt de geschiedenis tastbaar met 3D-modellen, gedigitaliseerde historische gebouwen en kunstobjecten, virtual en augmented reality. Wat is het DNA van deze grensstreek? Terra Mosana legt het bloot.

In Tongeren focussen we op reconstructies en impressies van de laat-Romeinse basilica en twee opeenvolgende kerken uit de vroege middeleeuwen, met hun onmiddellijke omgeving.

Meer info: terramosana.org

Wat valt er te beleven?

Expo in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek (7 augustus – 31 oktober 2021)

In de ruimte onder de belforttoren laten we je een eerste keer kennismaken met Terra Mosana. 3D-beelden en een interactief spel nemen je mee naar de Euregio Maas-Rijn. Het unieke van deze regio, van vlaai tot mijnbouw, laten je watertanden voor meer.

VR- beleving bij Toerisme Tongeren

In de Gasthuiskapel begeef je je in Romeins en vroegmiddeleeuws Tongeren (omgeving Grote Markt – Vrijthof) via een touch screen in een digitale omgeving. Je ontdekt hier ook laat-Romeins Tongeren en vroegmiddeleeuws Tongeren met een VR-bril. Laat hier vanaf september ook je paspoort afstempelen!

Adres: Toerisme Tongeren, Via Julianus 2
Openingsuren via www.toerismetongeren.be

3D-beelden in het Teseum (vanaf november)

In het Teseum kan je in de archeologische site enkele 3D-films bekijken die een beeld geven van de vierde-eeuwse basilica, de Merovingische kerk en de directe omgeving. Een mini-tentoonstelling toont bijzondere objecten uit deze periode.

Per Pedes – wandelen langs de Romeinse weg

De Per Pedes wandelapp begeleidt wandelaars interactief vanaf het toeristisch infopunt naar een vijftiental locaties in het historische Tongeren. Met 3D-beelden, 360°-zichten en audiofragmenten hoeft deze verre geschiedenis niet meer alleen tot de verbeelding te spreken. Onderweg loop je voorbij een Romeinse stadspoort, tempel en het aquaduct.