Tongerse bieren

Tot diep in de 19de eeuw kende Tongeren een tiental brouwerijen die streekbieren creëerden en ook nu nog blijft het vloeibare goud geliefd bij mening Tongenaar. Je kan het proeven in een van de gezellige biercafeetjes in de binnenstad.

Bier staat al vele eeuwen op het menu van de Tongenaar. In de middeleeuwen dronken we, net als onze tijdgenoten uit andere steden, gemiddeld een liter gerstenat per dag. Waren de Vlamingen dan allemaal vermaarde drankorgels? Welnee, de middeleeuwer dronk bier bij gebrek aan zuiver drinkwater of andere alternatieven. Bijkomend voordeel: het graan zorgde dat mensen heel wat goede voedingsstoffen binnenkregen. Het alcoholpercentage lag ook een pak lager dan dat van het gemiddeld pintje van tegenwoordig. 

Santé, of zoals ze in het Tongers zeggen: sôté!

Ambiorixbier

De familiale brouwerij Slaghmuylder bestaat al sinds 1860. Ambiorixbier zag het levenslicht in 1985 en staat bekend als een bruin bier met zeer subtiele, goed gebalanceerde toetsen van fruit, kruiden en karamel. Dit gerstenat van hoge gisting met hergisting op de fles kenmerkt zich verder door een licht bittere nasmaak. 

La Cress

Tweeduizend jaar geleden gaven de Kelten hun brouwsels al een bittere toets met waterkers. Een traditie die geëerd wordt met La Cress, een volmondig, blond degustatiebier van hoge gisting met hergisting op de fles. De zaadjes van de waterkers geven La Cress een zachte mosterdsmaak. Waterkers is een inheemse waterplant met veel gezonde eigenschappen. Familiebedrijf Sint-Lucie uit het Tongerse dorpje Lauw kweekt de plant al meerdere generaties met veel passie.

Ambiorocks

Ambiorocks is een eigentijdse creatie van Jeroen Somers, Loralien Van Treecke en Dimitri Duchateau van Amburix Craft Brewery in het Tongerse Overrepen. Dit amberkleurig bier van hoge gisting met hergisting op de fles is fris met een bittere toets. Van een dappere dorstlesser gesproken!

Het Dagelyckx bier

De begijnen brouwden zelf om in hun behoeften aan ‘dagelijks bier’ te voorzien. Aan de Sint-Ursulastraat 7 in het Tongerse begijnhof vind je nog het Brouwhuis, dat dateert uit 1644. Ook de tegenovergelegen Brouwerstraat herinnert aan deze traditie. Visit Tongeren eert het werk van de religieuze vrouwen van weleer met Het Dagelyckx bier, een biologische tripel van Limburgse bodem die je kan kopen in Begijnhofmuseum Beghina en in de Streekproductenshop van Visit Tongeren.

AmBassadeur en 3700

Elk jaar rond november creëren zytholoog Karel Tack en zijn collega’s van Brouwerij At Tack met veel toewijding een nieuwe variant van de greenhoppige AmBassadeur, dat ze zelf ook wel omschrijven als vloeibaar goud. Kortom: een goede ambassadeur van de Tongerse biercultuur.

Een nieuw biertje "3700" of Draidoezëndzévëhondërd van zytholoog Karel Tack en Brouwerij At Tack is gebrouwen in Tongeren met typische Belgische hop “Groene bellen”.

De bierstijl SESSION ontstond tijdens de eerste wereldoorlog. Speciaal voor de arbeiders in de munitiefabrieken werd het SESSION bier gebrouwen met een laag alcoholgehalte zodat ze een dorstlessend bier konden drinken tijdens hun korte pauze.
Santé

Fleur, Anna en Kamiel

Sinds 2011 wijden Boris, Niels en Sven van Polygoon zich aan hop, mout en gist. Op hun website delen ze tot in detail hoe hun brouwsels tot stand komen, maar je kan ze natuurlijk ook gewoon proeven. Anna is een licht hoppig bier dat verschillende hopsoorten combineert, Fleur is een sterker bier met veel tarwe, jasmijn en citroengras. Liever donker? Kamiel is een sterk, bruin bier met karamelmouten, kaneel en koriander.

Andere streekbieren

In de Streekproductenshop van Visit Tongeren bieden we ook brouwsels aan van buiten Tongeren, zoals Hesbania uit Genoelselderen (Riemst) en het assortiment van de brouwerij van Wilderen (Sint-Truiden).